Ioana Mergeani - Nutritionist - Scadere ponderala rapida versus scadere ponderala lenta

Desigur atunci cand iti propui ceva, iti doresti sa se implineasca cat mai repede posibil. Nu acelasi lucru ar trebui sa ne dorim atunci cand ne propunem o scadere in greutate.
In opinia mea, alaturi de atingerea greutatii ideale, un corp zvelt, armonios si sanatos este ceea ce ar trebui sa ne preocupe cu adevarat. Armonia corpului, vitalitatea pielii, stralucirea parului, se obtin dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat. Daca ceva din toate acestea ne lipseste, ceva hibe exista. De aceea pacientul trebuie observat si “inteles”cu rabdare si conseiat strict individual.
Dar acest lucru nu se poate realiza rapid daca dorim rezultate pe termen lung. O scadere rapida ponderala este urmata, aproape firesc, de rebound (reluarea greutatii anterioare si uneori chiar depasirea ei) si de reluarea ciclului scadere-crestere ponderala.
Multe personae obeze scad si cresc din nou in greutate pe parcursul vietii-obezitatea de tip “yo-yo”. Cu fircare reluare a ciclului scadere-crestere ponderala, reducerea in greutate necesita mai mult timp, comparativ cu ciclul anterior, in timp ce recastigul greutatii pierdute se face mai rapid.
Reducerea ponderala rapida ( cu pana la 15% in 2 saptamani) este insotita si de reducerea ratei metabolismului bazal deoarece apar diverse mecanisme adaptative, precum reducerea ADS, adica organismul consuma mai putin pentru metabolizarea principiilor nutritive, Datorita faptului ca un corp ce cantareste mai putin are nevoie de mai putina energie pentru deplasare, scade si costul energetic al activitatii fizice.
  • O scadere lenta in greutate are o seama de avantaje, dintre care as aminti:
  • Scaderea depozitelor adipoase si nu a masei slabe ( adica a muschilor)ü Limitarea pierderii de proteine vitale
  • Impiedicarea scaderii ratei metabolismului bazal, care insoteste o scadere ponderala rapida
De aceea pentru a evita scaderea ratei metabolismului bazal, scaderea ponderala se va face rational si echilibrat, in functie de valoarea indicelui de masa corporala-IMC. Pentru a calcula valoarea acestuia trebuie sa cunoastem greutatea actuala-GA si inaltimea-h(m), deci IMC=GA/­h2
Pentru o valoare a acestuia intre 27-35, scaderea in greutate ar trebui sa fie cuprinsa intre 0,25-0,5 Kg/saptamana, iar pentru o valoare a IMC>35, scaderea ponderala sa fie de aproximativ 1 Kg/saptamana.
Asadar nu ezitati sa alegeti calea cea mai buna, chiar daca aceasta implica uneori nervozitate, anxietate, nerabdare pentru ca numai asa veti reusi sa mentineti ceea ce cu greu ati obtinut.In acest context, recent, in Europa a luat nastere un current numit ‘Slow Food’ initiat de Slow Food Association din Italia – al carei simbol este melcul.
Aceasta miscare pledeaza pentru educatia oamenilor in a se alimenta ……lent, in a-i invata sa savureze mancarea ! Sigur ea se opune spiritului ‘Fast Food! Ideea este insa, mult mai profunda, pentru ca pleaca de la mancare, dar se extinde asupra intregii vietii.
Atunci cand obtinem greutatea dorita, nu mai vorbim de regimuri, ci de o alimentatie normala, de o igiena a vietii ce trebuie respectata ! Atingerea si mentinerea greutatii ideale trebuie sa fie insotita de asocierea altor mijloace terapeutice precum: modificarea stilului comportamental, exercitiul fizic si educatie nutritionala.
Ioana Mergeani- Nutritionist Day Spa

originals