Sarlota de branza cu pere
Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g branza de vaci neteda, 3 pere, o lamaie, 4 galbenusuri + 1 albus, 350 ml frisca nebatuta, 50 g zahar pudra, 1 baton de vanilie, 5 foi de gelatina, 200 g fructe de padure congelate - fierte si pasate, 50 g stifturi de migdale prajite. Pentru sirop: 200 g zahar, 100 g miere, 1 bucata scortisoara (intreaga), 2 cuisoare. Mod de preparare: - Bateti 100 ml de frisca (de la frigider) si tineti-o la rece. - Preparati siropul: puneti sa fiarba 750 ml de apa, impreuna cu mierea, scortisoara si cuisoarele, curatati perele, stropiti-le cu zeama de lamaie si introduceti-le in siropul clocotit. Fierbeti-le la foc mic, 12-15 minute, acoperiti vasul cu un capac si lasati-le 2 ore sa se patrunda. Taiati-le apoi in doua si indepartati partea lemnoasa si semintele. - Inmuiati foile de gelatina intr-un bol cu apa rece. - Preparati crema: puneti la fiert frisca (nebatuta) ramasa, impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua pe lung. Luati-o de pe foc, lasati-o 10 minute sa se infuzeze si indepartati batonul de vanilie. - Bateti galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc. Turnati peste ele crema clocotita, puneti compozitia pe foc si lasati-o sa se ingroase, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn. Cand nu se mai desprinde de pe lingura, incorporati gelatina si lasati-o sa se raceasca. - Amestecati usor branza de vaci cu crema rece si incorporati apoi, pe rand, frisca batuta si albusurile batute spuma. - Luati 6 forme mici (diametrul: 10 cm), inmuiati-le in apa si lasati-le putin sa se scurga. Puneti in fiecare forma cate o jumatate de para, turnati deasupra spuma de branza si tineti sarlotele 4 ore la frigider. - Scoateti-le pe farfurii, turnati de jur-imprejur fiertura de fructe de padure si presarati deasupra migdalele prajite.