Fructe marinate cu orez si portocale
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez, 700 ml lapte degresat, sare iodata, 3-4 linguri zahar, 400 g iaurt (amestecat cu zahar vanilat - 2 pachetele), o portocala (coaja si zeama) + alte doua portocale (doar zeama), o lamaie, 50 g samburi de alune, 2 linguri miere, circa 500 g fructe taiate bucati (ananas, pere, piersici), o lingurita scortisoara pisata.
Mod de preparare: Orezul spalat se fierbe 25 de minute la foc potrivit cu lapte, sare, doua linguri de zahar si o bucata de coaja de portocala, dupa care se stinge focul si se lasa sa se umfle circa 15 minute. Se rade coaja (de portocala) ramasa si se stoarce zeama. Se amesteca orezul cu zeama de portocala si iaurtul. Separat, se storc celelalte doua portocale si lamaia si zeama se amesteca cu alunele taiate si cu mierea. Cu "marinata" astfel preparata se stropesc fructele (taiate), se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda 15 minute. Fructele "marinate" se servesc cu orezul fiert, peste care s-au presarat restul de zahar, scortisoara pisata si coaja rasa de portocala.