Tarta Tatin, cu coaja de portocala

Tarta Tatin, cu coaja de portocala
         Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g aluat de placinta (foetaj), 1,5 kg mere cu miezul tare (de ex., Parmen auriu), 1 portocala, 200 g zahar, 130 g unt.          Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 150?C. Cu un cutit ascutit se curata portocala, iar coaja (cat mai subtire) se taie bastonase. Intr-o cratita se pune zaharul sa se topeasca cu o lingura de apa si se lasa sa fiarba pana ce se-nchide la culoare (devine maroniu). Se ia cratita de pe foc, se incorporeaza untul, se amesteca bine si se toarna compozitia intr-o forma cu marginile inalte. Se curata merele de coaja si de partea cu samburi, se taie in patru, se asaza bucatile unele langa altele (cat mai strans) in forma, iar printre ele se presara coaja (taiata) de portocala. Se baga la cuptor, se coace 50 de minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca. Se face focul mai mic, se intinde aluatul, se taie un cerc de marimea formei si se asaza peste mere. Se baga tarta din nou la cuptor si se rumeneste circa 25 de minute. Calduta, se rastoarna pe un platou si se serveste imediat - eventual cu frisca.
         Atentie: tarta se rastoarna mai usor daca, in prealabil, se introduce tava in apa calda.
 


originals