Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate

         Ingrediente (pentru 1 borcan de 1 l): 2 capatani de usturoi nou, 4 foi de dafin, 2 crengute de rozmarin, 3 ardei iuti (mici), 1 lingurita cu varf de boabe de piper negru, 600 ml ulei de masline.          Mod de preparare: Se separa cateii de usturoi si se pun asa, cu coaja, intr-o cratita cu fundul gros sau intr-o oala minune. Se adauga dafinul, rozmarinul, ardeii iuti si piperul, se amesteca bine si se toarna suficient ulei de masline ca sa acopere usturoiul. Se pune cratita pe foc si, inainte ca uleiul sa clocoteasca, se face flacara mai mica si se lasa sa fiarba foarte incet 45 de minute. (Uleiul nu trebuie sa dea in clocote mari.) Se ia cratita de pe foc, se lasa usturoiul sa se raceasca de tot, se toarna in borcan si se conserva la frigider.          Sfaturi utile: - Cateii de usturoi fierti sunt deliciosi, la 48 de ore dupa ce-au fost pusi in borcan. Daca vreti sa ii conservati, pot fi tinuti la rece circa o luna si se servesc ca un condiment. - Pentru a da un gust special mancarurilor gatite, se foloseste uleiul foarte parfumat, dar in cantitate mica.          Reteta speciala: Cateii de usturoi se pot conserva dupa o reteta iraniana astfel: se pun in borcane si se acopera cu un otet bun. Se-nchid borcanele si se lasa sa stea un an. Cu timpul, usturoiul devine tot mai gustos si se consuma in loc de castraveciori murati.

originals