PAPANASI

PAPANASI
Fierti (asa-zis muntenesti):
2 oua                     3 linguri gris            1 lingurita faina
2 linguri unt                pesmet destul    sare
300 g branza de vaci (scursa bine de zer)
Se pune apa sarata la fiert
Se amesteca bine branza de vaci, faina, ouale, grisul si sarea
Se fac galuste turtite, se gauresc cu degetul, se pun in apa clocotind usor
Se prajeste pesmetul
Cand papanasii se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba molcom (altfel se sfarama) inca 1 sfert de ora
Se pune untul la cald
  Se scurg, se ung cu unt, se tavalesc in pesmet, se ofera cu zahar si smantana
Prajiti (asa-zis moldovenesti):
2 linguri gris             2 linguri faina                 2 oua
sare                           untura pentru prajit
400 g branza de vaci (scursa bine de zer)
Se separa galbenusurile de albusuri
Se bat albusurile spuma
Se freaca bine branza cu galbenusurile, faina, gris, sare
La sfarsit se adauga albusurile
Se incinge untura
Se fac galustisoare turtite de papanasi, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pana se rumenesc
Se ofera cu zahar si smantana
Numai diminutive in bucatarioara romanasilor (dar si in invocatiile religioase, ca numai prin alint si grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocanita, furculita, turtite, papanasi, saratele, sarmalute, slaninuta, untisor, chiftelute, placintele, mititei, carnaciori, friganele, castraveciori etc.
Ai zice ca sunt duiosi carpatinutii, ca-si alinta bucaticile, ca la miaza-nopticica de Dunarica legendara mancarica e dezmierdata ca un copilas foarte dragutei! Ori poate, freudisorel, romanuletii vor sa ascunda sub dragalasenii diminutivale cat mananca de fapt, adica ca Haplea si ca lupii?! Ca in Romania am auzit, mai ales, ca o obsesie, reteta unica a sensului vietii: „Ba, cu asta ramai, cu ce bagi in gura si ce tragi pe ..."

originals