SALATA DE VINETE

SALATA DE VINETE
I.•  1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
 1 pahar untdelemn            1 ceapa rosie, mare tare
l lingura otet mere                       2 rosii coapte
sare, piper, dupa voie si sanatate
Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate partile, pana se-nmoaie
Se curata imediat de cojile arse, se sareaza si se pun la scurs, pe un fund inclinat, cel putin 1 ceas
Se toaca marunt ceapa, se spala iute intr-un suvoi de apa rece (sa-i iasa amareala oxidata) se scurge bine de tot
Se amesteca ceapa cu otetul
Se toaca vinetele pasta, apoi pasta asta se freaca cu ulei, putin cate putin, pana se-ntareste si se face spumoasa
Se adauga sosul de ceapa cu otet (piper, daca mai e cazul)
Se orneaza cu felii de rosii

Taine: se mai pot adauga 1-2 linguri smantana si 3-5 catei de usturoi pisat
II. Vinetele scurse si tocate se amesteca cu o maioneza facuta din 2 galbenusuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeama de lamaie, 1 varf lingurita piper macinat, 1 lingura smantana de frisca si 3 catei usturoi.
Socant de gustoasa, salata de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp romanesc inexistent: vara-toamna.
Adusa in Europa de arabi, vanata este la noi una din cele mai importante legume ale sfarsitului verii si o vedeta omniprezenta a „borcaniadei" de toamna: vinete tocate la congelator, vinete sarate la borcan, salata de vinete si zacusca, vinete impanate in suc de rosii, in ulei etc.
Daca ar masura cineva (cum o si fac unii din cand in cand, de te crucesti ce-a putut sa le mai dea prin minte) lungimea vinetelor puse cap la coada, care se gatesc din august pana-n noiembrie-n Romania, ar fi zguduit de dimensiunile interstelare rezultate.
Daca ar transforma cineva in energie electrica miscarea lingurilor de lemn din castroanele de salata de vinete, noi n-am mai importa petrol.

originals