Păstrăv cu sos de hrean

Păstrăv cu sos de hrean
Ingrediente pentru 4 persoane: 4 păstrăvi proaspeţi, sare, 1/4l oţet de vin, o legătură pentru supă, 1 ceapă, 1 lămâie, 1linguriţă de sare la 1 litru de apă, frunze de salvie (de la Plafar), 1/8l vin alb sec, 5 boabe de piper, câteva fire de pătrunjel.
Pentru sosul de hrean: 200g frişcă, 1 măr acrişor, 2-3 rădăcini proaspete de hrean, puţin suc de lămâie, sare, piper. 
Mod de preparare:
Se curăţă peştele de intestine, se spală, se sărează pe dinăuntru, li se coase burta cu un ac mare cu aţă albă pusă în două. Se aşează pe un platou. Se înfierbântă oţetul şi se toarnă peste peşte, care îşi păstrează astfel culoarea albastră. Se bagă la frigider, timp de 30 de minute. Între timp, se curăţă legumele pentru supă (morcov, pătrunjel, păstârnac, 1 ţelină mică), se spală, se taie cât mai mărunt (ca pentru ciorbă). Se curăţă ceapa. Lămâia se spală cu apa fierbinte, se şterge cu un şervet. Ambele se taie in felii subţiri. Un vas mare, cu apa suficienta, se pune pe foc, la fiert, cu legumele mărunţite, ceapa, lămâia, sarea, frunzele de salvie şi vinul. Se lasă să fiarbă 20 de minute. La sfârşit, se pun în lichid şi boabele de piper. Unul câte unul, păstrăvii se pun în apa fierbinte (nu este nevoie să clocotească) şi se lasă în oala fără capac, timp de 15-20 de minute, pe flacăra foarte redusă. Sunt gata când li se desprind aripioarele uşor.
Pentru sosul de hrean: se curăţă mărul şi hreanul de coajă, se dau pe răzătoarea cea mică, se amestecă cu puţin suc de lămâie. Se adaugă sarea, piperul măcinat, apoi se încorporează frişca.
 Se scot cu grija (ca să nu se rupă) păstrăvii din lichid, se aşează pe un platou, li se scoate aţa cu care au fost cusuţi. Se stropesc cu puţin lichid (în care au fiert), se decorează cu feliuţe subţiri de lămâie şi puţin pătrunjel tocat. Se servesc alături de sosul de hrean.    

originals