PUI LA CUPTOR

PUI LA CUPTOR
l pui (mare si bine ingrasat, de curte) sau alta pasare
maruntaie pui                              200 g unt (l ceasca ulei)
300 ml smantana                         1 lingura pasta usturoi
sare, piper, dupa gust                  3 legaturi patrunjel
Mai intai se grijeste bine puiul, se toaca maruntaiele si patrunjelul, se freaca cu 150 g unt, putina sare si piper
Se freaca pasarea cu sare, piper si zeama de usturoi
Se umple burta puiului cu tocatura cu unt, se coase
Se freaca o tava cu margini inalte cu unt — sa balteasca
Pe fundul tavii se pune un gratar din cateva betigase subtiri, in crucis, sa nu atinga pasarea metalul, ca nu-i bine
Se pune in cuptor, la foc iute la inceput, sa prinda culoare
S-a ingalbenit, deci focul devine potrivit; vreme de o ora si jumatate — daca-i pui de curte — urmeaza o operatiune insistenta de turnat-uns linguri de smantana
Dupa ce s-a terminat smantana, se ia zeama din tava — untul din umplutura s-a topit si a curs, ingemanandu-se cu smantana — si se unge, pana ce puiul s-a patruns si sub cofoja galben-maronie e numai dezmierdare si inefabil
Sosul fierbinte, amestecat cu zeama de usturoi, se ofera alaturi, in „sosiera"
Taina: intre pasarea „de curte" si „fratele Petreus" de crescatorie sunt diferente vizibile: cresterea fortata, foarte rapida, pe baza de hormoni, nemiscare si retete hipercalorice, face carnea moale, apoasa, cu putina substanta (nici macar fainoasa); in zece minute prajesti un pui; puiul de curte, in schimb, e ferm, carnea are culoare, personalitate.
E drept, cere rabdare, cheltuiala si efort sa-l cresti dar si rasplata e pe masura. Puiul anemic de Avicola si cel hranit cu boabe si iarba in curte, la lumina soarelui, se aseamana ca icrele negre din titei cu cele de morun, sau ca o femela gonflabila cu Demi Moore, indragostita si pofticioasa.
Taina: Daca vreti sa rumeniti ca lumea o pasare trebuie foc iute — la-nceput, si foc bland si untura — apoi, ca nimic nu coloreaza carnea mai frumos si mai parfumat ca „fiertul" in untura de porc sau gasca.
Dar atentie, o luati de pe foc la timp, altfel se usuca!!
Merge si pui rumenit in ulei, ca un cartof prajit, dar e mai putin parfumat. Mujdeiul si o salata de rosii sunt exact ce-i trebuie unei pasari prajite coapte. Vinul ? Nu rosu, in nici un caz! E vorba de pasare, de unt si lamaie, e vorba de zbor! Cum sa bem rosu? Riesling Italian zic eu, de Odobesti, daca vreti tinuta, sau chiar o Galbena copilaroasa, tot de acolo, ca sa lasam lucrurile in bucurie si lejeritate, in plutire zburdalnica, uitand dramatismul si gravitatea sangeroasa a vietii pentru o alta zi.

originals