Sarmale

Sarmale

  • Ingrediente
    2 livre de carne tocata (trei parti de porc si o parte de vita)
    1 felie groasa de pâine alba uscata (facultativ)
    2 cepe
    2 linguri de grasime
    3 linguri de supa de orez
    Sare, piper
    O varza frumoasa (mare)
    Un pahar de vin alb sec
    Untura topita
    Bulion de rosii
    Dunstuiti ceapa taiata marunt si incorporati-o în carnea amestecata. Adaugati pâinea muiata în apa rece si storsa, pentru a da mai multa consistenta carnii. Trebuie sa stiti ca reteta traditionala nu este cu miez de pîine. Adaugati sare si piper dupa gust. Daca vi se pare ca amestecul nu e destul de fin, mai treceti-l o data prin masina de tocat. Gustati apoi din nou de sare.
    Se pot face sarmale cu varza dulce si cu varza acra.

    • Cu varza dulce
      Opariti varza câteva minute, fara s-o lasati sa se moaie prea tare. Stoarceti-o de apa, presând-o în mâna. Desfaceti foile una câte una. Taiati nervurile.
    • Cu varza acra
      Spalati varza pentru ca sa nu fie prea acra. Stoarceti-o de apa. Desfaceti foile una câte una. Taiati nervurile.

Daca foile sunt prea mari, taiati-le în doua. Puneti putin din carnea preparata pe un capat de foaie de varza, rasuciti-o un pic, întoarceti laturile spre interior si continuati sa rulati foaia pâna la capat. Foile prea mici, sau prea tari, deci care nu se pot rula, se taie în fâsii subtiri.
Punei pe fundul unei cratite un strat de varza taiata, apoi asezati sarmalele apropiat una lânga alta. Acoperiti-le cu un strat de varza. Adaugati o lingura cu vârf de grasime topita, una de bulion diluat cu putina apa si câteva ooabe de piper. Adaugati apa, acoperiti cratita cu capacul si lasati sa fiarba la foc mic cel putin doua ore. Încercati foaia de varza, trebuie sa fie moale. Adaugati apoi un pahar mic de vin alb sec. Dati sarmalele la cuptor, la foc mic, pâna scade toata zeama.
Între straturile de sarmale se pot adauga felii de slanina afumata împanata cu carne (gen bacon), dupa gust.
Când se manânca dupa doua-trei zile, sarmalele sunt mult mai bune ...

originals