Tort Sacher

Tort Sacher
Ingrediente pentru 12 felii:
Blatul: 150g ciocolata amăruie, 130g unt moale, 110g zahăr pudră, 110g zahăr tos, 1 baton de vanilie (miezul), 6 gălbenuşuri, 6 albuşuri, 125g făina.
Umplutura şi glazura: 300g dulceaţă de caise, 200g zahăr, 1/8l apă, 200g ciocolată amăruie.
Mod de preparare:
1. Se taie ciocolata bucăţele, se pune într-un vas de yena şi se lasă să se topească pe o baie de aburi (peste un vas în care fierbe apa). 2. Se pune untul moale (lăsat de seara la un loc cald) într-un castron mai înalt, se cerne deasupra zahărul pudră şi se adaugă măduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adăugându-se rând pe rând câte un gălbenuş şi câte puţină ciocolată topită. Separat, se bat albuşurile spuma (cu zahărul tos turnat în ploaie), şi se introduc în crema de ciocolată, mai întâi 2/3 din albuş, apoi făina (cernută), amestecându-se uşor, iar pe urmă şi restul de albuşuri. 3. Se acoperă fundul unei forme (cu diametrul de 24cm) cu hârtie, se toarnă compoziţia si se întinde cu o spatulă sau un cuţit mai lat, pentru ca suprafaţa să fie dreaptă. Se coace 15 minute în cuptorul încins dinainte - cu uşa întredeschisă (se bagă o lingură de lemn în deschizătură) - după care se închide uşa cuptorului şi se mai coace 30-40 de minute. 4. Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini şi se răstoarnă blatul pe un fund de lemn. Se îndepărtează hârtia şi se lasă să se răcească puţin (circa 20 de minute). Se întoarce pe partea cealaltă şi se lasă până se răceşte de tot. Apoi se taie pe orizontală. 5. Se încălzeşte dulceaţa într-o crăticioară amestecând întruna, şi cu jumătate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se aşează deasupra cealaltă parte, se apasă uşor şi se unge şi ea cu dulceaţa rămasă. 6. Prepararea glazurii: se lasă să fiarbă zahărul cu apa exact 4 minute (în clocot). Se taie ciocolata mărunt, 150g de unt se pun la topit pe baie de aburi, după care se adaugă puţin câte puţin la siropul de zahăr, până ce se obţine o glazură groasă şi netedă. Se toarnă glazura pe mijlocul tortului şi se întinde repede întâi pe suprafaţă şi apoi pe margini. Se pune tortul pe un platou şi se lasă să se întărească glazura.  Se înmoaie un cuţit în apa fierbinte şi se marchează cele 12 felii. Se înmoaie şi restul  de ciocolată - tot pe baie de aburi - şi se ornează tortul după dorinţă, cu un cornet. Tortul se lasă peste noapte la rece. Se serveşte cu frişca pusă deasupra, pe farfurie, când este servit.  

originals