Marmelada de dovleac

Marmelada de dovleac
Ingrediente pentru 8 borcane: 1,5kg dovleac, 3 portocale, 100ml apă, 3 batoane de vanilie, 900g zahăr (dacă se poate zahărul special pentru dulceaţă).
Mod de preparare:
Se curăţă dovleacul de coajă şi se taie cubuleţe de circa 1,5cm. Se spală portocalele, se şterg şi se cojesc. Coaja se taie ştifturi subţiri, şi se lasă 1 minut în apă clocotită, apoi se scurg. Se storc portocalele şi se taie batoanele de vanilie în câte 3-4 bucăţi fiecare (după ce au fost despicate pe lung, ca să iasă aroma). Se pune zahărul într-o cratiţă cu fundul gros, se toarnă deasupra apa şi sucul de portocală şi se lasă să fiarbă la foc mic până ce se îngroaşă ca un sirop. Se introduc cubuleţele de bostan, vanilia şi coaja de portocală şi se lasă să fiarbă până ce dovleacul devine sticlos. Din când în când se ia spuma. Se pun în borcane bostanul, vanilia şi coaja de portocală, se lasă siropul să mai fiarbă circa 5 minute, după care se toarnă în borcane. Se închid cu capac, se răstoarnă cu gura-n jos şi se lasă să se răcească bine.

originals