Fierþi (aºa-zis munteneºti):
• 2 ouã • 3 linguri griº • 1 linguriþã fãinã
• 2 linguri unt • pesmet destul • sare
• 300 g brânzã de vaci (scursã bine de zer)
• Se pune apã sãratã la fiert
• Se amestecã bine brânza de vaci, fãina, ouãle, griºul ºi sarea
• Se fac gãluºte turtite, se gãuresc cu degetul, se pun în apa clocotind
uºor
• Se prãjeºte pesmetul
• Când papanaºii se ridicã la suprafaþã se mai lasã sã fiarbã molcom (altfel
se sfãrâmã) încã 1 sfert de orã
• Se pune untul la cald
• Se scurg, se ung cu unt, se tãvãlesc în pesmet, se oferã cu zahãr ºi
smântânã
Prãjiþi (aºa-zis moldoveneºti):
• 2 linguri griº • 2 linguri fãinã • 2 ouã
• sare • unturã pentru prãjit
• 400 g brânzã de vaci (scursã bine de zer)
• Se separã gãlbenuºurile de albuºuri
• Se bat albuºurile spumã
• Se freacã bine brânza cu gãlbenuºurile, fãinã, griº, sare
• La sfârºit se adaugã albuºurile
• Se încinge untura
• Se fac gãluºtiºoare turtite de papanaºi, se gãuresc cu degetul, se pun la
prãjit, pe ambele pãrþi, pânã se rumenesc
• Se oferã cu zahãr ºi smântânã
Numai diminutive în bucãtãrioara românaºilor (dar ºi în invocaþiile religioase,
cã numai prin alint ºi grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocãniþã,
furculiþã, turtiþe, papanaºi, sãrãþele, sãrmãluþe, slãninuþã, untiºor, chifteluþe,
plãcinþele, mititei, cârnãciori, frigãnele, castraveciori etc.
Ai zice cã sunt duioºi carpatinuþii, cã-ºi alintã bucãþicile, cã la miazã-nopticicã
de Dunãrica legendarã mâncãrica e dezmierdatã ca un copilaº foarte drãguþel!
Ori poate, freudiºorel, românuleþii vor sã ascundã sub drãgãlãºenii diminutivale
cât mãnâncã de fapt, adicã ca Haplea ºi ca lupii?! Cã în România am
auzit, mai ales, ca o obsesie, reþeta unicã a sensului vieþii: „Bã, cu asta rãmâi,
cu ce bagi în gurã ºi ce tragi pe ...“