Peste rasol (reteta de baza)
La 1 kg de peste (crap, lin, stiuca, salau orice fel de peste proaspat sau conglelat) se pun la fiert urmatoarele componente: 100 g morcovi, 1 ceapa, 1-2 radacini de patrunjel, toate taiate felii, cateva boabe de piper, 1 foaie de dafin, sare si otet dupa gust.
Intr-un vas a carui marime trebuie sa fie aleasa in functie de cea a pestelui, se pune la fiert 1 l de apa in care se adauga legumele taiate in bucati, foaia de dafin, boabele de piper si sare (daca nu s-a sarat din timp pestele). Cand legumele sunt aproape fierte se adauga otet sau zeama de lamaie si pestele care trebuie sa fie complet acoperit de lichid si se continua fierberea aproximativ 10-14 min. Durata de fierbere variaza in functie de marimea pestelui. Pestele se lasa in lichidul in care a fiert pana la servire. Se serveste cu legume si cu cartofi fierti natur. Daca se consuma cald se serveste cu unt, iar daca se consuma rece, se serveste cu zeama de lamaie si cu ulei.