- Ingrediente :
- Pentru umplutura:
- 1 kg ciuperci proaspete;
- 5 morcovi mari;
- 2 pastarnaci;
- 5 cepe mijlocii;
- 1 radacina patrunjel;
- 1 legatura patrunjel verde;
- 1 radacina telina mica;
- 1 cana orez;
- 200 ml ulei;
- sare, piper;
- 500 ml apa;
Pentru foi:
- 2 verze murate de marime medie;
Pentru sos:
- 2 linguri bulion;
- 1 cana zeama de varza;
- apa; - Preparare :
- 1. Se aleg foile de varza si se taie aproximativ 50 de foi;
2. Se pregatesc legumele pentru umplutura - se curata, apoi ceapa se taie mica, morcovul si celelalte radacinoase se dau pe razatoare, se spala orezul, se curata si se taie marunt ciupercile;
3. Se pune intr-o tigaie uleiul si se incinge, se adauga ceapa , se caleste putin, apoi se adauga ciupercile taiate si se lasa sa fiarba 15 min amestecand continuu; se adauga radacinoasele date pe razatoare si se continua fierberea pana se inmoaie ingredientele;
4. Se adauga orezul si 500 ml apa si se mai lasa sa fiarba pana se inmoaie orezul pe jumatate;
5. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, se adauga patrunjelul tocat, sare si piper dupa gust;
6. Se umplu foile de varza cu umplutura, se aseaza in vasul in care s-a tocat in prealabil pe fund varza, se acopera si deasupra cu varza tocata, se pune zeama de la varza, bulionul si apa cat sa acopere sarmalutele;
7. Se fierb 2 ore- 2 ore si jumatate , pana se inmoaie varza, avand grija sa mai completam cu apa. - Mentiuni :
- Complexitate medie.
Timp de preparare: 4 h.
Retete culinare, carte de bucate cu retete culinare rapide, ilustrate, retete mancare post, retete slabit, retete bauturi, retete prajituri si dulciuri, retete paste, retete peste, retete simple, retete cu carne, retete cu ciuperci