Cod (şalău) cu sos de roşii

Cod (şalău) cu sos de roşii
Ingrediente pentru 4 persoane: 750g fileuri de cod (şalău) proaspăt sau congelat, 600g conopidă (sau brocoli), 1-2 linguriţe de capere, 250g orez, sare, 1 ceapă, 1 lingură ulei, 400g roşii pasate (conservă) sau 1/2 sticla de ketchup dulce, piper, 3-4 linguri suc de lămâie, 4 linguri de unt, puţină făină.
Mod de preparare:
Dacă sunt congelate, se pun fileurile de peşte să se dezgheţe, unul lângă altul, pe o farfurie. Caperele se scurg într-o  sită de ceai. Separat, se fierbe conopida sau brocoli în apa cu sare şi cu o lingură de unt (fără a se sfărâma). Se strecoară, se dau cu sare şi piper. Se fierbe orezul în apă sărată, se scurge bine, se amestecă cu puţin unt. Se călesc caperele în unt şi se pun un orez. Se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se căleşte în uleiul încins. Se adaugă pasta de roşii şi se lasă 5 minute să clocotească la foc potolit. (Ketchup-ul se foloseşte direct din sticlă). Se adaugă sare şi piper. Fileurile se zvânta într-un şervet, se stropesc cu suc de lămâie, se sărează, se piperează. Se tăvălesc prin făină şi se prăjesc în unt încins, pe ambele părţi. Peştele se serveşte cu garnitura de orez cu capere, sosul de roşii şi conopida sau brocoli. 

originals