SPANACUL TUTUROR ciorba de spanac

SPANACUL TUTUROR
Spanacul e o buruiana universala, fetisizata ca panaceu de „Papai" cel viteaz (campanie publicitara disperata de pe vremea crizei din '29) si aburcata ca atare pe toate scenele gastronomice ale lumii.
Culmea e ca fata (buruiana!) a castigat concursul doar pentru ca a avut pile! Nu pentru insusirile ei reale! Adevarul crud (ca o salata) e ca nu merita nici pe departe locu1 intai, care ar reveni de drept verisoarelor sarace: urzicuta, papadia, patrunjelul, leusteanul, care sunt mult mai bogate in fier si in vitamine decat parvenitul de spanac! Cinstit sa fiu, mi-e tare antipatica iarba asta de doi lei, s-a bagat in sufletul nostru pe sest si pe nedrept, marginalizand (cenusarizand) plantele cu adevarat  iraculoase de mai sus.     In Romania vegetariana si gradinareasa, spanacul se declina corect in substantivele ciorba, salata, placinta, clatita si mancare (cu sau fara carne).
Ciorba se face cu bors, zarzavat, rosii si vreo doi cartofi (sau ceva orez) ca, subtirica cum e verzitura, nu rezista singura-n fiertura.
l kg spanac                                3 catei usturoi
l litru bors                                 2 cartofi (l pahar de orez)
l ceapa                                       l morcov
l pastarnac                                l patrunjel
3 rosii (sau 200 ml bulion)                 1 ou
l pahar smantana                     verdeata: 1 legatura leustean
sare, piper, dupa gust
Spanacul se grijeste bine, ca e plin de nisip: se spala frunza cu frunza in 2-3 ape, se scurge indelung
Zarzavatul — ceapa, morcov, patrunjel, pastarnac — se toaca
Cartofii si rosiile se taie cubulete
Se pun toate la fiert, in 1 litru apa, cam 1 jumatate de ceas, timp in care
Se fierbe borsul, separat
Se toaca usturoiul
Se amesteca dresul: smantana, ou si 1 polonic de bors
Se toaca verdeata
Daca zarzavatul a fiert, (si sigur a fiert!) se pun in ciorba borsul si dresul si se mai lasa sa clocoteasca batraneste vreo cinci minute Se presara verdeata, se potriveste de sare si piper, ciorba deja e mancabila
Salvatorul Americii infometate din '30 (ia sa fi avut s.u.a.-istii urzica!) se potriveste si in Salata, cu lamaie sau otet subtirel de fructe (otetul nostru tare de vin il sminteste).
250 g spanac (mai tanar)                 2 fire usturoi verde
l lingura untdelemn                         1 varf de cutit piper
l praf de sare (cat iei cu trei deste)
l lingura zeama de lamaie (sau otet de mere)
l legatura ceapa verde de apa (mai moale-n vana, ca, prapadit cum e spanacelul, odata da ochii peste cap de la tarie)
Ceapa si usturoiul se toaca
  Se amesteca totul
Taina: Ceapa nu e obligatorie, in schimb se poate face o salata de frunze mult mai frumoasa si mai gustoasa punand nu numai foi tinere de spanac, ci si loboda, untisor, papadie, podbal, salata verde cu ce-i mai sus: tulpinite tocate de ceapa si usturoi verzi, o lingura de otet de mere si un pic de ulei, sare.
Am mancat paine de secara prajita in unt, stropita cu telemea, si cu salata de frunze si tare mi-a placut.

originals