verzituri de stransura:bame, napi, anghinare, rubarba, andive,sparanghel, brocoli, bruxelles etc.

verzituri de stransura:bame, napi, anghinare, rubarba, andive,sparanghel, brocoli, bruxelles etc.
La mare pret in alte oale de aiurea, verziturile de mai sus se gatesc mai rar in Romania, fiind venituri („alogene") cu succes local.
Napii, rubarba sunt cultivate si gatite ici si colo in Ardeal, dar fara tendinte de raspandire.
Anghinarea, sparanghelul, chiar si bamele si andivele, verzele brocoli si de Bruxelles au ramas bucate exotice, aluvionare, la discretia apetitului pretios, strict citadin, al lumii bune.
Insistent enumerate, aproape ca o campanie, in cartile romanesti de gastronomie de la inceput de secol, aristocratele acestea vegetale (mult cultivate in gradina si bucataria franceza) aproape ca dispar din cele actuale, ramanand anonime, izolate in luxul lor vigilent la mode si modele (ce umple totusi pietele Amzei sau Dorobanti, dar numai pe acelea).
Retetele lor, toate de import, si mai toate predispuse la aperitiv si garnitura de carne buna, dupa gustul meu, pot fi gasite si in Sanda Marin, recent reeditata, si in alte carti culinare mai vechi.
Eu le fierb in general si le potrivesc cu un sos romanesc si cu mici, asa, de-al dracului, adica provocator si polemic!

originals